הכבד הוא האיבר הפנימי הגדול ביותר בגוף האדם ויש לו תפקידים חשובים רבים, בכללם:
פירוק ואחסון של חומרים מזינים מהמזון (לצורך ייצור אנרגיה וגדילה)
ייצור חלבונים חיוניים כדוגמת גורמי קרישה לעצירת דימום, אנזימים והורמונים שונים
ייצור מיצי המרה המסייעים לספיגת שומנים מהמזון
סילוק רעלים, חיידקים ומזהמים אחרים מהדם ובכך משמש כשומר בין מערכת העיכול לשאר הגוף
הכבד מורכב ברובו - שני שלישים מתאים הנקראים "הפטוציטים". ישנם עוד סוגי תאים בכבד, ביניהם התאים המרכיבים את כלי הדם ודרכי המרה של הכבד (צינורות המובילים מרה לכיס המרה או למעיים).
ישנם מספר סוגים של סרטן שיכולים להתפתח בכבד, כתלות בסוג התא ממנו התפתח הגידול. הסוג הנפוץ ביותר הוא 'קרצינומה הפטוצלולרית' או HCC.
קרצינומה הפטוצלולרית או HCC היא הסוג הנפוץ ביותר של סרטן הכבד. סרטן זה מופיע לרוב מעל גיל 50 והוא שכיח יותר בקרב גברים, ובאנשים שכבר יש להם נזק לכבד, בין אם בגלל מחלת שחמת הכבד, צהבת נגיפית, כבד שומני או מצבים אחרים.
HCC מתחיל בתאי הכבד ה'הפטוציטים'. בתנאים בריאים הפטוציטים יכולים לשלוט בקפידה על הגדילה שלהם וימותו אם תפקודם נפגע, כמו כל תא רגיל אחר.HCC יכול להתפתח כאשר מתרחשים שינויים בגנים בתוך תאי ההפטוציטים, שיכולים להוביל לצמיחת תאים בלתי מבוקרת והיווצרות גידול.
קרצינומה הפטוצלולרית מתפתחת לרוב על רקע נזק קודם לכבד כתוצאה מגורמים שונים, אשר מוביל להצטלקותו עד למצב מתקדם המכונה שחמת הכבד.
הגורמים העיקריים שעלולים לגרום לתהליך זה ולהעלות את הסיכון לחלות בקרצינומה הפטוצלולרית כוללים:
זיהום בנגיף הפטיטיס B או C
שתיית אלכוהול מופרזת
מחלת כבד שומני, לא אלכוהולי - הנובעת מהצטברות שומן הגורם נזק לתאי הכבד , מצב הקשור בעודף משקל, שומנים בדם, סוכרת ויתר לחץ-דם
מחלות מטבוליות ואוטואימוניות שונות
עישון
התסמינים עשויים לכלול ירידה במשקל, צהבת (הצהבה של העור ולובן העיניים), בטן נפוחה או כואבת, ירידה בתיאבון או תחושת שובע מוקדמת. במידה שהם מופיעים יש לפנות לרופא.
עם זאת, בשלבים מוקדמים המחלה לרוב לא גורמת לתסמינים, ולכן קיימת חשיבות רבה לביצוע בדיקות תקופתיות ומעקב אחר אנשים המצויים בסיכון מוגבר ללקות בה.
לאנשים המצויים בסיכון גבוה לחלות בקרצינומה הפטוצלולרית, בהתאם לגורמי הסיכון המפורטים לעיל ובהתייעצות עם הרופא, מומלץ לבצע בדיקות סקר, שכוללות לרוב בדיקות דם ובדיקת אולטרסאונד באופן תקופתי על מנת לאפשר אבחון של התפתחות HCC מוקדם ככל האפשר.
בהתאם לתוצאות בדיקות הסקר ובמידת הצורך תבוצע גם בדיקת הדמיה של CT או MRI, ובמקרים מסוימים יתכן שהרופא יפנה לביצוע ביופסיה לצורך נטילת דגימה קטנה של רקמת הכבד לבחינה תחת מיקרוסקופ, כדי לוודא שהאבחנה נכונה.
כאשר מאבחנים קרצינומה הפטוצלולרית, קובעים גם את שלב המחלה, המבוסס על מספר גורמים כגון גודל ומספר הגידולים בכבד, האם המחלה מוגבלת רק לכבד או שיש התפשטות מעבר לכבד. בהתאם למאפייני המחלה ולמצב המטופל ייקבע הטיפול המומלץ.
לסיום, חשוב להדגיש כי ביצוע בדיקות סקר ומעקב לאוכלוסיות בסיכון להתפתחות סרטן הכבד בהתאם להמלצת הרופא יכולות להעלות את שיעור האבחון והטיפול המוקדם ובהתאם לכך את הסיכוי לריפוי המחלה והארכת תוחלת החיים.
M-IL-00002180